poti plati sedintele online

CRISTIAN I. COZMA PFA

CIF 40890790

Calea 13 Septembrie 71

sector 5, București

Tel. 0759.824.657

 

Termeni și condiții / Acord GDPR   Copyright © 2021

NLP coaching

Business Coaching & NLP Coaching

  Coaching, NLP Coaching şi Hipnoterapie   

programare neurolingvistica, terapie NLP
Despre coaching...
12 septembrie 2023

Evoluția coaching-ului: de la sport la creșterea personală

 

Coaching-ul, așa cum îl cunoaștem astăzi, are o istorie bogată care se întinde pe secole și a evoluat de la originile sale în sport până la o disciplină cu mai multe fațete care cuprinde dezvoltarea personală și profesională. Iată o scurtă prezentare a istoriei coaching-ului:

 

Începuturi timpurii:

Rădăcinile antrenamentului pot fi urmărite în vechile civilizații, unde a fost asociat în principal cu sportul. Termenul „autocar” în sine provine din orașul maghiar Kocs, renumit pentru trăsurile trase de cai în secolul al XV-lea. Acești „autocare” au ajutat la transportul de oameni, iar termenul a trecut în cele din urmă pentru a descrie formatorii sau instructorii.

 

Antrenamentul sportiv al secolului al XIX-lea:

Coaching-ul a câștigat proeminență în secolul al XIX-lea odată cu profesionalizarea sportului. Antrenorii au devenit esențiali în a-i ajuta pe sportivi să-și perfecționeze abilitățile, ceea ce a condus la realizări atletice mai mari.

 

Coaching de afaceri la începutul secolului XX:

Conceptul de coaching s-a extins dincolo de sport la începutul secolului al XX-lea, deoarece a găsit aplicație în lumea afacerilor. Industriașii și liderii de afaceri au căutat consilieri și mentori pentru a-i ajuta să facă față provocărilor complexe și să-și îmbunătățească abilitățile de conducere.

 

Timothy Gallwey și „The Inner Game”:

În anii 1970, Timothy Gallwey, antrenor de tenis, a publicat „The Inner Game of Tennis”, o carte care a introdus ideea de antrenament dincolo de tehnică. El a subliniat importanța abordării obstacolelor interioare care împiedică performanța, marcând un moment esențial în istoria coaching-ului.

 

Apariția coaching-ului de viață - life coaching:

Anii 1980 și 1990 au văzut apariția coaching-ului de viață, un domeniu care urmărea să-i ajute pe indivizi să-și stabilească și să atingă obiective personale, să-și îmbunătățească bunăstarea și să-și găsească împlinirea în diferite domenii ale vieții. Thomas Leonard este adesea creditat cu inventarea termenului de „antrenor de viață” în această perioadă.

 

Profesionalizarea coaching-ului:

Sfârșitul secolului 20 și începutul secolului 21 au fost martorii profesionalizării coaching-ului. Au fost stabilite organizații de coaching, certificări și standarde pentru a asigura calitatea și etica în domeniu. Diverse nișe de coaching, inclusiv coaching executiv, coaching de carieră și coaching pentru sănătate, au apărut pentru a răspunde nevoilor specifice.

 

Impact global:

Coaching-ul a devenit un fenomen global, cu practicieni care lucrează în diverse sectoare și culturi din întreaga lume. Federația Internațională a profesionițtilor din coaching (ICF) a jucat un rol central în stabilirea standardelor profesionale și în promovarea creșterii și credibilității acestei profesii.

 

Astăzi, coaching-ul este o profesie recunoscută și respectată, care cuprinde o gamă largă de specialități, de la dezvoltare personală și leadership până la sănătate și bunăstare. Continuă să evolueze și să se adapteze nevoilor în schimbare ale indivizilor și organizațiilor, având un impact pozitiv asupra a nenumărate vieți din întreaga lume.