poti plati sedintele online

CRISTIAN I. COZMA PFA

CIF 40890790

Calea 13 Septembrie 71

sector 5, București

Tel. 0759.824.657

 

Termeni și condiții / Acord GDPR   Copyright © 2021

NLP coaching

Business Coaching & NLP Coaching

  Coaching, NLP Coaching şi Hipnoterapie   

hipnoza, hipnoterapie, transa, psihoterapie, coaching
scurt istoric al hipnoterapiei...
19 octombrie 2018

Hipnoza, adesea asociată cu o stare de transă de atenție concentrată și sugestibilitate sporită, are o istorie lungă și variată.

Iată câteva puncte cheie din istoria hipnozei:

 

Rădăcini antice: Hipnoza are rădăcini în civilizațiile antice, inclusiv în Egipt și Grecia, unde a fost folosită în practici religioase și de vindecare. Cuvântul grecesc „hypnos” înseamnă somn, care este legat de ideea unei stări profunde, relaxate.

 

Mesmerismul secolului al XVIII-lea: Franz Mesmer, un medic austriac, este adesea creditat cu popularizarea hipnozei la sfârșitul secolului al XVIII-lea. El credea că o forță magnetică (numită „magnetism animal”) ar putea induce o stare de transă și vindecare la pacienți.

 

James Braid și termenul „hipnotism”: chirurgul scoțian James Braid a inventat termenul „hipnotism” în anii 1840. El a subliniat că nu era somn, ci mai degrabă o stare de atenție concentrată și sugestibilitate. Munca lui Braid a pus bazele înțelegerii moderne a hipnozei.

 

Cercetarea secolului al XX-lea: În secolul al XX-lea, cercetători precum Milton H. Erickson și Dave Elman au adus contribuții semnificative în domeniul hipnozei. Abordarea inovatoare a lui Erickson asupra hipnozei terapeutice a influențat NLP, în timp ce Elman a dezvoltat tehnici de inducție rapidă.

 

Utilizare clinică și terapeutică: Hipnoza a fost recunoscută ca un instrument terapeutic valoros, în special pentru gestionarea durerii, reducerea anxietății și modificarea comportamentului. Este folosit de profesioniștii medicali și psihologi din întreaga lume.

 

Milton H. Erickson a devenit un pionier în domeniul hipnoterapiei și psihoterapiei. El a dezvoltat tehnici inovatoare care s-au concentrat pe punctele forte și resursele interioare ale individului. Spre deosebire de formele tradiționale de hipnoză, abordarea lui Erickson a accentuat mai degrabă colaborarea și împuternicirea decât controlul.

 

Una dintre cele mai faimoase povești ale sale implică un tânăr care s-a luptat de ani de zile cu dependența de alcool. Terapia tradițională îi eșuase, dar metodele neconvenționale ale lui Erickson au reușit. El nu a predicat abstinența; în schimb, l-a invitat pe tânăr să bea cât a vrut. Această abordare neașteptată a dus la realizarea consecințelor dăunătoare ale consumului excesiv de alcool, determinând individul să caute schimbarea.

 

Munca lui Erickson în hipnoterapie și psihoterapie a revoluționat domeniul. Abilitatea sa de a se conecta cu pacienții la un nivel profund, subconștient și utilizarea metaforei și a povestirii în terapie au devenit semnele sale distinctive. El a demonstrat că, chiar și în fața adversității și a limitărilor fizice, cineva poate atinge măreția și poate inspira schimbări profunde în alții.